čtvrtek 28. ledna 2016

Fixační gel pod make-up od Mary Kay

Toto testování, přiznám se, bylo pro mě úplně nové, protože o bázích pod make-up jsem sice už hodně slyšela, ale sama jsem je ještě nikdy nevyzkoušela. Jednak proto, že obecně make-upům moc neholduji, protože zpravidla se mi po jejich použití zhorší pleť (že by to bylo obsahem silikonů nebo prostě nevhodným make-upem?), zadruhé protože mi to přišlo zbytečné, dávat pod make-up ještě něco jiného než denní krém. Někdy je ale make-up nutností, zvlášť pokud má člověk trochu problémovou pleť a potřebuje vypadat dobře, a to navíc po celý den. Bude make-up s fixačním gelem skutečně dlouhodobě dokonalý?


Nejdříve jsem si zjišťovala něco o bázích obecně, jaký je vlastně jejich smysl, co by měly pleti zajistit. Můžeme je najít pod označením podkladová báze, báze pod make-up či fixační báze/gel nebo primer.

Už název naznačuje, že se používají před samotným nanesením make-upu, ale ne každý už ví, že by měl nejdříve nanést vyživující krém, na který je zvyklý, protože báze zpravidla neobsahují žádné vyživující látky pro pleť. Hlavním cílem báze je pleť sjednotit, zahladit menší vrásky a rozšířené póry (ale ne je ucpat!), případně i rozjasnit pleť a celkově zmatnit a hlavně ji připravit na snadnější nanášení make-upu, který by pak neměl lézt do vrásek a pórů, neměl by stékat a měl by vydržet mnohem déle v neporušeném stavu. Samozřejmě záleží i na tom, jaký make-up použijete, pokud je to něco nekvalitního, nemůžete čekat, že z něj báze udělá zázrak. :o)

A teď k samotnému produktu od Mary Kay. Tato báze je nabízena pod označením Fixační gel pod make-up s SPF 15, tuba o objemu 29 ml se dá pořídit za necelou pětistovku (což je celkem dost). Výdrž při každodenním používání odhaduji na měsíc až dva, pokud byste použili jen občas na zvláštní příležitosti, může vydržet mnohem déle, klidně i rok (záleží jak často chcete vypadat k světu :o).

Fixační gel je v praktické tubičce s úzkým otvorem, dobře se vymačkává, na celý obličej stačí velikost fazole. Barvou mi připomíná mast (třeba framykoinovou), ale konzistencí je mnohem lehčí a velice dobře se roztírá a vsakuje do pleti prakticky okamžitě. Působí sametovým dojmem už při nanášení, mou mastnější pleť okamžitě zmatní, ale kupodivu nevysušuje. Vůně je neutrální, taky spíše taková „masťová“, ale velice rychle vyprchá a není vůbec nijak cítit. Takže pokud máte voňavý make-up, určitě se nebojte, že se budou vůně bít.

Zajímavostí je, že se dá nosit i bez make-upu, kdy jen zahladí jemné nedokonalosti a zmatní celkový vzhled a údajně i zlepšuje stav pleti (nevím tedy, jestli i vnitřně, ale naoko navenek teda určitě). Pokožka pak vypadá sametově a je taková i na dotek

Jak výrobek plní sliby výrobce?

  • Vyplnění nedostatků pleti – ANO, hlavně zahlazení rozšířených pórů
  • Rychlé zasychání – ANO, ihned
  • Snadnější nanášení make-upu – ANO, jako po krému
  • Prodloužení trvanlivosti make-upu – ANO, po celý den beze změn i v extrémních (zimních) podmínkách v exteriéru (pozn. testováno v zimě, nikoli v létě)
  • Absorbuje mastnotu díky minerálu oxidu křemičitému – jednoznačně ANO!!! Tady nevím, pro majitelky sušší pleti by byl vhodnější asi nějaký hydratační primer anebo použití hydratačního krému (ten by u suché pleti neměl chybět nikdy!) pod fixační gel.
  • Rozptyluje světlo taktéž díky obsahu křemene, tím pomáhá pleti vypadat hladší, takže drobné linky, vrásky a póry jsou méně viditelné – mám pocit, že ANO
  • Chrání pleť před vnějšími vlivy, SPF 15 – ANO (SPF neověřeno, ale každopádně se mi pleť už po týdenním používání zlepšila, asi se k pórům přes gelovou bariéru nedostalo tolik nečistoty jako obvykle).

Báze je určena pro všechny typy pleti, včetně citlivé pokožky, což je můj případ a musím říct, že je velmi dobře snášena. Není parfemovaná (takže žádné závratné vůně nečekejte), je nekomodogenní (takže rozšířené póry sice zahladí, ale neucpe). Obsahuje silikony, což někoho může odradit (traduje se, že ucpávají póry, mě ale žádnou neplechu nenapáchaly). Pokud hledáte čistě přírodní kosmetiku, tudy cesta nevede.

Jinak s touto bází sice použijete další produkt „navíc“, ale paradoxně vám právě tento mezikrok může dost zlepšit pleť. Tedy alespoň u mě se tato změna udála. Možná díky tomuto fixačnímu gelu se už nebudu tolik bát make-upů a budu je používat mnohem častěji.

Výrobek je doporučován i Asociací vizážistů a stylistů České republiky, což hovoří samo za sebe. A já jen přidávám... "něco na té Mary je". :o)

A jaké jsou Vaše zkušenosti s bázemi pod make-up? Už jste je vyzkoušela nebo uvažujete o koupi? Těším se na Vaše komentáře.

Žádné komentáře :

Okomentovat